Szelektív hulladékgyűjtés

Szelektív hulladékgyűjtés
4.2 (84.76%) 42 szavazat

Szelektív hulladékgyűjtés jelentősége

szelektív hulladékgyűjtés
szelektív hulladékgyűjtés

Az ember egyre több szemetet halmoz fel, ami a környezetre is hatással van. Érdemes arra törekedni, hogy minél kevesebb szemetet „termeljünk” illetve a felhalmozódott szemét egy részét válogassuk szét, és szelektív gyűjtőkbe dobjuk, így csökkenhetjük a felgyűlt hulladékot, óvhatjuk a környezetet és segíthetjük az újrahasznosítást.

Magyarországon a szelektív hulladékgyűjtés még nem olyan elterjedt, mint a világ többi országában, például Dániában, Svédországban, ahol a hulladék 80-90%-át így dolgozzák fel. Ennek egyik oka az lehet, hogy Magyarországon viszonylag kevés a szelektív hulladékgyűjtő, továbbá kevésszer ürítik ki ezeket.

Azoknak, akik szeretnének szelektíven hulladékot gyűjteni, segítséget jelenthetnek a hulladékudvarok, ahol a szelektíven válogatott újrahasznosítható és egyéb hulladékokat a lakosság ingyenesen el tudja helyezni.

A hulladékok szelektálása azt jelenti, hogy a keletkező papír, fém, üveg, műanyag  és zöldhulladékot különválogatva gyűjtjük. Ez több féle módon lehetséges: lehet 4 kukába szelektálva, vagy egybe az összes újrahasznosíthatót és egy utcai szelektív gyűjtőszigetnél szétválogatjuk. A lényeg az, hogy a különböző újrahasznosítható hulladékok semmiképp ne kerüljenek a vegyes kukába, később a hulladéklerakóba a nem újrahasznosíthatókkal együtt, hanem a szelektív hulladékgyűjtőbe helyezzük el. Ez azért fontos, mert a legtöbb hulladék – különválogatva – anyagában újrahasznosítható, vegyesen viszont csak növeli a szeméthegyet.